La Gamba

El punt G

Saps per què ens dóna tant de plaer menjar la Gamba de Vilanova? Aquí te la despullem sencera i t’expliquem els seus secrets més íntims. Els punts G de la gamba vermella.

 

gamba vermella de vilanova

 

La Gamba de Vilanova és molt CASOLANA: la gamba vermella o rosada típica de Vilanova i la Geltrú és de l’espècie Aristeus antennatus i només es pot trobar al Mar Mediterrani. Vilanova i la Geltrú és el tercer port pesquer més important de Catalunya i s’ha especialitzat en la captura de la gamba. Els seus vaixells i les seves tradicions asseguren una bona extracció i conservació del producte.

La Gamba de Vilanova és molt LLIURE: la gamba es pesca a alta mar, en profunditats d’entre 600 i 900 metres, per vaixells d’arrossegament. La gamba vermella es captura pràcticament sense l’acompanyament d’altres espècies.

La Gamba de Vilanova és molt PROMÍSCUA: el mascle col·loca l’esperma en una càpsula a l’abdomen de la femella. Quan la femella pon els ous, aquesta són fecundats i alliberats al mar. Al cap de dos mesos, la larva adopta una forma similar a la d’un adult.

La Gamba de Vilanova està sempre a “L’EDAT DEL PAVO”: la gamba vermella és capturada en el seu segon any de vida, en una etapa juvenil. A partir del tercer any, la gamba es considera adulta i podrà posar ous fins un cinquè o sisè any de vida.

La Gamba de Vilanova és molt SENSIBLE: la gamba és molt sensible als corrents marins, i quan aquests són forts, la gamba abandona les nostres zones de pesca, donant la sensació que ha desaparegut.

La Gamba de Vilanova està molt BONA: la gamba és rica en proteïnes, minerals –entre els quals trobem calci, magnesi, fòsfor o ferro–, vitamina A, retinol, B2 o riboflavina, B6 i B12. El contingut en greixos del marisc no és molt elevat, i hi destaquen els poliinsaturats, amb àcids grassos Omega 3, que juguen un paper important en la prevenció de malalties cardíaques.

La Gamba de Vilanova és molt PRESUMIDA: si la gamba té més de dos dies, poden aparèixer unes taquetes negres en les articulacions de les seves potes. Això es deu a un procés de descomposició que no deteriora el seu consum durant les properes hores o pocs dies. El color del cap varia entre el rosat i el violeta, a causa de la maduració dels ovaris.

La Ciutat

gamba de vilanova la ciutat

A tots i cadascun dels més de seixanta-cinc mil vilanovins (i vilanovines -som gent correcte-) ens agrada menjar bé i qualsevol excusa és bona per descobrir Vilanova amb dues gambades.

Llegir més

Les Imatges

gamba de vilanova les imatges

Et mostrem tot el que està passant durant aquesta campanya per posar-te les dents una mica llargues.
Digues gambaaaaaaaa!

Llegir més

Visita les nostres xarxes socials

Google+